Friday, November 21, 2014

HDTV. UHD. Eesti.

Tarbija24: Eestlased ostavad aina nutikamaid telereid. Jätsin kommentaari siia ka, et see hiljem ära ei kaoks.

Eestis on võimalik üle kaabli (Starman) või ka IPTV (Elion) vaadata HD kanaleid küll. Esialgu on nö uuematest tehnoloogiatest laiemalt saadaval vaid FullHD.

See-eest UHD on alles verivärske ja seda sai näha näiteks FIFA jalgpalli maailmakarika ülekannet vaadates — nendel, kel vastav aparatuur olemas.

UHD standardeid on kaks: 4K ja 8K. Jaapan läks kohe 8K peale üle, teised maad ja riigid on nagu kahevahel, et kas valida 4K või 8K.

YouTube muuseas toetab 4K-d, kui video on selles resolutsioonis üles võetud. Vaja on vaid, et toru oleks lai.

Eestis on minuteada DVB-T digistandard koos MPEG4 AVC pakkimisega, mis peaks võimaldama HDTV-d, aga ma ei tea täpselt, kas see on Eestis digiantenniga vastuvõetaval HD-kanalil ainult 720p, või pigem 1080i või 1080p.

HDTV on DVB-T standardi ja MPEG-4 AVC kodeeringuga võimalik, kuid DVB-T läbilaskevõime võimaldab korraga vist ainult ühte-kahte HD kanalit. Ühe multipleksi kohta mitme kanali jaoks on tarvis DVB-T2 saatjaid, aga meil on vaid DVB-T, mille läbilaskevõime on väiksem. Tõsi küll, MPEG-4 AVC kodeerimine on tõhusam kui MPEG2, mis võimaldab veidi rohkem.

Sest soomlastel on alumises otsas DVB-T koos MPEG2 kodeeringuga, mis on vanem kui meie variant, aga nad juurutavad juba DVB-T2 saatjaid ja paljudel sealsetel telekatarbijatel on see mure, et tuleb välja vahetada digivastuvõtjad või üldse uus teler osta. Mõlematpidi on kulu.

Eestis oli üleminek digitelevisioonile ses mõttes ratsionaalne, et analoogiga võrreldes muutus ülekandmine kõigile odavamaks ja nii sai ka kulusid kokku hoida. Nii riik kui ka eeldatavasti erakanalid.

Eestis on alles neli aastat möödas digitelevisioonile üleminekust, mille hulka kuulub DVB-T saatjate paigaldamine (infrastruktuur) ning tarbijate poolt digibokside ja/või uute telekate ostmine.

Ma ei kujuta üldse ette, et kas ja kuidas ja millal oleks peale selliseid kulutusi otstarbekas DVB-T2-le ja seeläbi UHD-le üle minna. Et kui, siis loodetavasti toimub see siis juba järk-järgult, nagu kunagi ammu oli näiteks mustvalgelt värvitelekale üleminek.

No comments: