Tuesday, April 17, 2018

Eesti kelle spelleri kasutamisest

Hiljuti saatsin tagasisidet ühele ettevõttele, mille ühel leheküljel oli kirjaviga, millest võis järeldada seda, et vigase teksti avaldaja võis olla kasutanud avatud lähtekoodiga / vabatarkvaralist Hunspell spellerit ja selle eesti keele sõnastikku. Siin on tagasiside tekst:

Võib eeldada, et kasutusel oli avatud lähtekoodiga / vabatarkvaraline Hunspell speller koos eesti keele sõnastikuga. Viimane pole täiuslik, kuid see on kasutuses järgmistes levinud tarkvarapakettides, mis tarvitavad õigekirjakontrolliks Hunspell spellerikomponenti:

• avatud lähtekoodiga Mozilla Firefox ja selle derivaadid (Pale Moon, GNU IceCat, Waterfox) või sõsarprojekt (nt. SeaMonkey);
• omanduslik, kuid eri aegadel tasuta jagatud StarOffice;
• avatud lähtekoodiga / vabatarkvaralised OpenOffice.org, Apache OpenOffice või LibreOffice;
• või suuresti omanduslik Google Chrome, mis põhineb avatud lähtekoodiga Chromium projektil. Google Chrome'i lehitseja spellerikomponentide hinge-elu ma väga täpselt ei tea.
※ Saab küll oletada, et omanduslik Google Chrome võib tõenäoliselt kasutada Hunspell spellerit, kuid ei pruugi, sest võib pigem pakkuda Google'i enda spellerikomponenti või -teenust.
※ Hunspell spellerikomponent võib olla Chrome'is siiski kaasas, sest see sisaldub avatud lähtekoodiga Chromiumis.

Ülalpool mainitud kontoripakettidest on StarOffice ja OpenOffice.org mõlemad vananenud ja aegunud, ning Apache OpenOffice'i arendus toppama jäänud ja aeglane.

LibreOffice'i arendus on kõige kiirem, kuid eesti keele sõnastik pole ka siis täiuslik, sest Hunspell spellerikomponenti ja sellele mõeldud eesti keele sõnastikku arendatakse eraldi, ning eesti keele sõnastiku arendamise progress on suurte keelte sõnastike arendusega võrreldes aeglasem.

See kõik tähendab omakorda seda, et kasutajad peavad nimetatud programmides sisalduvate spellerite poolt märgatud ja eesti keele sõnastikule tundmatuna märgitud sõnade juures olema eriti tähelepanelikud, et mitte läbi lasta kirja- või trükivigu sisaldavat teksti.

Sama kehtib muuseas ka Microsofti toodete puhul, ehkki omanduslikus Microsoft Office'is kasutatud õigekirjakontroll on paremini välja töötatud, ning on aastate jooksul olnud motiveeritud arenduses.

No comments: