Friday, September 8, 2017

ID-kaart ja Eesti mobiil-ID

Apdeit: Mobiil-ID kuutasu on 1 euro — Tuleb siiski nentida, et tegemist on pideva kuutasuga. Kõnekaartide omanikele, kes oma kõnekaarte tihti ei lae, jääb edaspidigi ID-kaartide kasutamise võimalus. Sest risk on vaid teoreetiline. Aga põhimõtteliselt võiks sellisel juhul kuutasu üldse ära kaotada.

Disclaimer: Kuna ma mobiil-ID-d ise ei kasuta, panin mustandi väheinformeerituna natuke varakult üles, mille pärast tunnen ma ennast nüüd natuke kohmetult. Vähemalt märkisin selle mustandina, aga noh...

Oli: Avalik kiri Eesti mobiilioperaatoritele (mustand, köömes)
Seoses hiljutiste uudistega uuemates Eesti ID-kaartides sisalduvate Gemalto kiipkaartide Gemalto-poolse tarkvara turvalisuse kohta on hüppeliselt kasvanud mobiil-ID kasutajate arv, sest mobiil-ID-d sarnased küsimused ei puuduta.

Spetsialistide tehtud teemakohane kommunikatsioon on igati usaldusväärne.

Küll on mõnede vastutustundetute poliitikute ja parteide avaldused tekitanud ülemäära põhjendamatut ärevust.

Et võimalikke kahtlusi hajutada, saaksid Eesti mobiilioperaatorid ja teised asjaomased asutused võtta ette järgmiseid samme:

* Teha mobiil-ID-ga liitumine septembrist kuni eel- ja e-valimiste perioodi lõpuni maksuvabaks — et see oleks täiesti tasuta, sh. mobiil-ID-d toetav SIM-kaart. Et uue SIM-kaardi järele tuleb tihtipeale tulla operaatori esindusse, tuleb sinna ka rohkem kliente, kes valivad endale äkki uuema telefoni ka.

* E-valimiste perioodil võiks kõik mobiil-ID tehingud olla samuti tasuta, sh digiallkirjastamine. Sellisel viisil oleks mobiil-ID-ga e-hääletamine täiesti tasuta ning teeks hääletamise veelgi ühetaolisemaks (muidu tuleb iga digiallkirjastamise eest maksta operaatorile tasu).

* Niisugust või sarnast kampaaniat saab läbi viia iga kord kui toimuvad valimised; eriti just e-hääletamisperioodil.

No comments: