Tuesday, March 29, 2016

Pisut kriitikat "Postimehe" uue "mobiilielamuse" aadressil ja paar lahendust aeglastele nutitelefonidele

Kiirelt kirjutet ja sõnakas postitus, nii et kes loeb, on hoiatatud.
    Tingimused:
  • Vanem nutitelefon, operatsioonisüsteemiks Android 2.3 Gingerbread.
    Igal Androidil on vaikimisi lehitseja, mille kokkuleppeline nimi on "Android Browser"; kasutajaliideses lihtsalt "Internet".

    Android 2.3-ga kaasas käiv lehitseja on tehnoloogiliselt ja moraalselt vananenud, ning ei esita modernseid lehekülgi enam õigesti.
  • Sellest johtuvalt on kaasaegsete mobiililehtede vaatamiseks peale pandud Firefox Androidile. Et see vanemal seadmel enam-vähem kasutatav oleks, on Firefoxi lehitsejas suurem osa ressursinõudlikke funktsioone välja lülitatud, samuti on peal laiendus NoScript Anywhere (edaspidi NoScript), mis blokeerib vaikimisi skriptid kõikidelt tundmatutelt saitidelt ja lubab käitada vaid kasutaja poolt hallatava valge nimekirja kaudu lubatud skripte. Väga mugav.
Kuni selle aasta märtsi mingi kuupäevani oli "Postimehe" (edaspidi PMO) mobiiliversioon enam-vähem kasutatav, ning selle ajani kehtinud PMO mobiili jaoks sobiva ja kasutatava disaini küljendajatele tuleb jagada ohtralt kiitust. Sest see Disain töötas hästi.

Kui anonüümne kommenteerimine oli võimalik, sai ka kommenteerida, ning artikleid sai samuti segamatult lugeda.

Siis tuli 2016.a. märtsi keskpaik ja natuke peale seda, kui PMO lugemiseks avaldati üks ressursimahukas äpp (õieti mobiiliversiooni uus wrapper), avaldati paar päeva hiljem ka sellele ekstra küljendatud spetsiaalne m.postimees.ee.

Lihtne oleks ju öelda, et juhe jooksis kokku.

Valesti läks see, et PMO uus versioon tehti automaatseks, mis uuendab sisu ise, mis omakorda on oma loomult päris ressursimahukas tegevus.

Tõepoolest — silmailu on, aga selle saavutamiseks on ohverdatud kasutatavust.

Tuleb nentida, et kasutatavuse huvides ei oleks mina m.postimees.ee varianti mobiilseadmete jaoks üldse käiku lasknud, sest u. 2016.a. märtsi teise pooleni üleval olnud ise-mitte-uuesti-laadiv lahendus töötas mobiili-Firefoxis hästi.

Niigi lülitati 2015. aastal välja Postimehe WAP/WML-versioon, mis oli ülikiire ja -mugav viis uudiste lugemiseks. Ma tõesti ei tea, mis WAP-versooni väljalülitamise põhjuseks võis olla, kuid kahtustan, et sellega oli võimalik lugeda ka selliseid artkleid, mis käisid tavapäraselt "Postimees Pluss" alla. Jaa, WAP (WML) eelised jõudsid kohale alles 10-15 aastat hiljem.

Lahendus

Erinevalt töölaua-Firefoxis olevast NoScriptist ei ole Androidi-Firefoxis võimalik NoScripti valget nimekirja detailselt toimetada. Samuti ei võimalda mobiilse NoScripti kasutajaliides konkreetselt alamdomeenide lubamist/mittelubamist.
26.04.2016: ^ Veidi täpsustatud sõnastust.
Niisiis: Firefoxis on about:config seadetest extensions.nsa.policy alt võimalik kopeerida JSON formaadis olevat valget/musta nimekirja, mida on küll võimalik teksti kujul toimetada, aga koodi iseärasuse tõttu saab seda teha ainult tekstiredaktoris.
(Firefoxile mõeldud NoScript-i ametlik nimetus on NoScript Anywhere, ehk NSA...)
Jama on selles, et see JSON-rida on pikk üherealine tekstijoru. (Õnneks on JSON formaat suhteliselt lihtsalt loetav.)

Selle toimetamiseks on niisiis vaja tekstiredaktorit; isiklikult soovitan kahte äppi:
  • VIM Touch-nimelist tekstiredaktorit, mis on väike, võimas, ja algajale suhteliselt keeruline selgeks saada. A kui selge on, on lihtsam.
  • Hacker's Keyboard, mis annab Samsung Keyboard vms asemel täieliku sõrmistiku kõigi vajalike nuppudega.


VIM-i tundjad tõenäoliselt teavad, mida selle JSON-joruga edasi teha; praegu pikemalt ei seleta kui vaid niipalju, et JSON rida tuli kopeerida ja asetada VIM-i, siis iga domeeen käsuga :s/\,/&^M/g eri reale, siis sorteerida, ning siis toimetada ja lisada domeeni järele 1 või 0; 1 vastavalt lubab, 0 keelab. Komad lõppu ka, v.a. kõigeviimane domeen. Ärge unustage tegemast varukoopiat.

Supp seisneb selles, et PMO uudiste normaalseks lugemiseks tuli mul blokeerida ära http://m.postimees.ee ja lubada http://www.postimees.ee .
Varem arvasin, et alamdomeene võis lubada ainult http:// prefiksiga ja et ilma polnud võimalik; kuid vähemalt alates NoScript versioonist 3.5a11 sai seegi lõpuks võimalikuks.

Siiski jäin endise praktika juurde, ning turvalised domeenid on vajadusel alati https:// prefiksiga: näiteks kõik Google'i domeenid.
m.postimees.ee tuli blokeerida selleks, et uudiseid vaid lugeda; www ja kõik teised alamdomeenid lubasin selleks, et uudiseid kommenteerida (teoreetiline võimalus on olemas ju), ning mis põhiline — et kommentaare saaks reitida (lisada + või – ).

pmo.ee teise taseme domen on vaikimisi lubatud, teised reklaami- ja muud domeenid mitte. Blokeeritud oli eraldi http://ads.postimees.ee . Sest akut peab säästma.

PMO temaatilised alamdomeenid on kontseptuaalselt iseenesest hea, kuid kuna neid on palju, siis NoScripti valge nimekirja toimetamisel on nende käsitsi lisamine ebamugav. Vähemalt pole edaspidi vaja neid lubada/blokeerida.

Reklaam ja reklaamiblokeerijad

Tõepoolest, "Postimees" elatub osaliselt ka reklaamirahast, kuid erinevalt kaasaegsetest PC-arvutitest on vanemate arvutite ja mobiilidega tihtipeale see lugu, et vähese võimsusega on ka sama vähe mõtet reklaame vaadata ja lugeda. Mobiil-interneti puhul tuleb arvestada ka sellega, et inimesed reklaamide tõmbamise eest tegelikult väga maksta ei taha.
Miks mitte lisada PMO tellimus telefoniarvele näiteks?
Võib ju väita, et vähevõimas nutitelefon on oma omaniku peegelpilt, aga niisuguseid inimesi on ka, ehk "üksteist peab hoidma," nagu ühes armsas laulus sõnat'.

Hästivarustatud tavakasutaja koos uusima nutimudeli ja põhimõtteliselt piiramatu mobiilsidega selliste asjade pärast eriti muretsema ei pea.

Kvaliteetväljaandena on Postimees Online on siiski üks väheseid, kus on huvitavaid ja informeerivaid reklaame, ning neile klikitakse/toksatakse vajadusel peale küll. Teadlik reklaamitarbija tõepoolest mõistab iga kliki/toksamise väärtust.

Tõsi küll, võimalik on kasutada ERR-i kui tasuta uudistekanalit.

Infoallikatena on PMO ja ERR mitmes mõttes asendamatud. Delfi kui uudisteallika väärtuse kohta 'ei kommentaari,' kuigi nene mobiilse veebi jaoks mõeldud lahendus paistab (pea) kõigist oma lugejaist hoolivat... või noh, oma lugejate mobiiltelefonidest... :>

Lõpuks töötasin välja parima lahenduse võimalikest. Aga sellest juba tulevases postituses.
Uuendatud 26.04.2016.

No comments: