Monday, April 25, 2011

Kasutaja valikud seoses saidiväliste linkide ja hüpikakendega

On olemas vähemalt kaks arvamusringi selles osas, et kuidas kohelda oma kodulehel saidiväliseid linke: üks toetab välislinkide avanemist samas aknas/vahelehes, teine uues aknas, sest tegemist on teise saidiga.

Näiteks Vikipeedias avanevad välislingid omas aknas; mõnedes teistes (kommerts?-) saitides olevad välislingid on seatud avanema uues aknas.

Üks mu sõber kirjutas mulle, et olla kunagi ühest kohalikust arvutiajakirjast lugenud arvamust (mis kirjutati enne Wikipedia loomist), et välislingid peaksid avanema uues aknas, sest nii olevat korrektsem.

Minu vastuväited on, et linkimisel on tegemist põhimõtete erinevusega. Kui Wikipedia ja wiki-laadsed saidid lingivad teistele saitidele ilma, et avaneks uus aken (või vastavalt lehitseja seadetele vaheleht), siis lingi juures on pildiga märge, et tegemist on välislingiga.

Hüpikakna (või -vahelehe) avamine ei ole õige lahendus, kuna see kasutab sellisel juhul rohkem arvutiressursse, nii et kasutajale peab jääma valik selle kohta, et kas ta tahab uut akent, vahekaarti või lehitseda edasi samas aknas/vahelehes. Kui link on seatud avanema tavakliki korral uues aknas/vahelehes, on kodulehe tegijad võtnud oma külastajatelt selle valikuvõimaluse nii või teisiti ära.

No comments: