Thursday, November 27, 2008

Vibrant ja Tatung CRT kuvarite monitorifailid

Aasta leid ja kullaauk kõigile, kel kasutuses Vibrant'i (ja Tatungi) kineskoopekraan (CRT):

download.tatung.co.uk/drivers/Monitor/Vibrant

MicroLinki arvutikomplektides kaasa antud Vibrant-nimeliste CRT monitoride draiverid ei ole kuigi levinud, ehkki nad on Internetis mitteametlikes failihoidlates leitavad. Minu eesmärk draiverite ametlike tõmbamiskohtade leidmisel on see, et nende puhul on viiruserisk kõige madalam ning draiverid võivad olla ka uuendatud.

Modernsed Vibrant CRT kuvarid on varustatud Plug-and-Play funktsionaalsusega, mis võimaldab tänapäevasel opsüsteemil lubatud sagedusvahemiku ise ära tunda. Sellistel juhtudel ei ole monitorifaili tingimata vaja, ehkki selle olemasolu ja seadistus opsüsteemis oleks praktikas ideaalne variant, sest süsteemi sisse seatud monitorifail näitab ära kuvari seadistustes tootja enda poolt sätestatud värskendussageduste vahemiku.

Kuna Vibrant CRT monitoride puhul on tegemist juba mitu aastat tootmisest maas oleva riistvaraga, on tootjapoolne toetus nendele puudulik. Nimelt on draiverite saadavus nendele monitoridele teiste tootjatega võrreldes raskendatud, hoolimata sellest, et nimetet kuvarite PnP võimalused draiveri olemasolu ülemäära vajalikuks ei kaalu.

Et Vibrant ja Tatung oma tootelehtedel vanade kuvarimudelite draivereid otseselt ei paku juba aastaid, oli draiverite leidmine viitega ametlikule allikale aeganõudev tegevus. Veel mitu nädalat tagasi rõõmustav tulemus Internetarhiivis ringi tuhnimisest tundub tänast suurt leidu arvestades kesisevõitu.
T., 13.09.2011. täiendus:
Tatungi UK kodulehte pole, Veebiarhiiv ei aita, ning ainsa ametliku vaid Tatung monitorifailide allika leidsin siit:

ftp://207.215.188.219/MONITORS
(lingitud Tatung USA ametlikult kodulehelt).

Kordan, et konkreetselt on tegemist vaid Tatung monitoridega.

E., 10.10.2011. uuendus:
Kui varem soovitasin mudelinumbrite kokkulangevusel Tatungi draivereid Vibrant monitoridega proovida, sest Tatung on Vibrant kaubamärgile monitore valmistanud, siis nüüd tungivalt ei soovita, sest see võib rikkuda Vibrant monitorid ära. On muidugi tõenäosus, et Tatung monitorifailides on info ka Vibrant kuvarite kohta, kuid see on kinnitamata.

Kuna mul oli siiski õnneks ühtedes oma online järjehoidjates alles hoitud Veebiarhiivi aadress Vibrant kuvarite monitorifailidele, siis siiski õnnestus sellele lõpuks ka juurde pääseda vot siit:

(nüüd alles selgus, et sama viide oli ka siinsamas minu nina ees, aga natuke ülevalpool ^)

wayback.archive.org/web/*/download.tatung.co.uk/drivers/monitor/vibrant*

Põhimõtteliselt on tegemist ametliku allikaga, nii et veel töökorras olevate Vibrant monitorite omanikud saavad soetada oma ekraanidele sobiva monitorifaili :-).

Värskendussagedusest
Silmale mugav värskendussagedus saab näiteks olla vähemalt 85Hz — vanemate monitoridega võib olla nii, et kui kõige ülemine on 76, 72, 70, 60 Hz, siis peavad olema need ja eriti midagi muud pole teha, kui just mitte vähendada ekraani enda resolutsiooni, et saada parem värskendussagedus; kui mingite teiste elektriagregaatide läheduse tõttu kuvaripilt ikka vilgub, tuleks sagedus seada kõrgemaks.

Kuigi kõrgem vertikaalsagedus vähendab monitori vilkumist, võib kuvari jaoks liiga kõrge sageduse seadmine (tavaliselt üle draiveri poolt võimaldatud piiride) põhjustada pikema aja jooksul sellele riistvaralist kahju — pikaajaline kogemus on näidanud, et valesti seatud vertikaalsagedus CRT monitoridel viib nende pildi tumenemiseni; samas võib niisugune efekt esile tulla ka monitori mitmeaastase intensiivse kasutuse tulemusel.

No comments: