Monday, February 18, 2013

Mobiilinternet Samsungi telefoniga

Niisiis midagi ka eesti keeles, kuna tegemist on Eesti-põhise teenuse kasutamisega.

Eesmärk on ühendada arvuti mobiil-Internetti läbi vanema Samsungi telefoni, mis ei ole Android.

Mobiiliks on Samsung SGH-D830.
Töötavaid juhendeid sellise telefoniga ühendumiseks ei leidnud, seega tuli kirjutada ise midagi.

Antud telefon on umbes seitse aastat vana. Selle kõige kiirem ühenduvus ulatub vaid EDGE/GPRS standardini, mis on siis 2.75G — võrdluseks: 2013. aastal on levinuim "kiire" ühendusstandard 3.5G, ning juurutamisel on 4G.

Aparaat toetab lisaks Bluetoothi, mis on kasulik siis, kui Samsungi enda USB-juhet ei ole käepärast (teised USB juhtmed ei kõlba, sest telefonipoolne ots on omanduslik).

Niisama Windowsis sissehelistamisabimehega (Wizard) ühendust luues saatis mind ebaedu ning tuli välja, et seda tuleb teha Samsung PC Studio abil.

Esialgu juhendid USB-juhtmega ühenduvuse kohta, kunagi hiljem Bluetoothi kohta (suurt vahet ei tohiks siiski olla).

Eeltingimused: Windowsi opsüsteem, Samsung PC Studio 3 programmikomplekti olemasolu (mul oli versioon 3.2.3 IE2 (2009), ning see tahab Windows 2000 või uuemat, kuid väidetavalt toetab see ka Windows 98-t) ja vastava telefoni draiverid. Need on saadaval Samsungi kodulehe tõmbamiskeskusest. Proov oli tehtud Windows XP SP2 ja SP3-ga.

Windowsis peavad olema sisse lülitatud näiteks Telephony ja Remote Access Connection Manager teenused. Remote Access Auto Connection Manager vist ei pea sees olema (Started), aga see ei tohi olla välja lülitatud (Disabled).

Bluetooth ühenduse jaoks peab arvutis olema sisemine adapter või olema ühendatud Bluetooh USB-adapter (pulk vmt), telefon ja arvuti peavad olema omavahel paaris (i.k. paired).

Tarvis oleks eelnevalt oma numbrile tellida vajalik mobiil-Interneti pakett või piisavalt kõneaega. Minu puhul oli teenusepakkuja EMT. Simpeli omanikud saavad laadida korraga 10 või 15€ ja saada piisaval määral andmemahtu (kunagi olla Simpelil olnud ka mobiil-Interneti päevapiletid).

Juhend ühenduse loomiseks

USB-juhtmega Bluetoothiga
1. Ühenda oma telefon arvutiga Bluetooth peab telefonis ja arvutis olema sisse lülitatud.
Telefonis käib see eestikeelse kasutajaliidesega nii:
Menüü > (9) Seaded > (7) Bluetooth > (1) Aktiveerimine > (•) Sees
Bluetooth on võimalik lisada ka telefoni kiirmenüüsse, kuid aktiveerimine võib võtta peaaegu sama nupuvajutuste arvu kui tavamenüü kaudu aktiveerimine.
2. Ava Samsung PC Studio.
Eeldatud on programmi ingliskeelse versiooni kasutamine.
PC Studio olekuriba peaks enam-vähem automaatselt näitama, kas telefon on ühendatud (ilmub mobiili mudelinumber).
Kui ei ole, siis PC Studio 3 menüüs vali
File > Connection...
• Uues aknas kliki Bluetooth ikoonile, mis peab olema sinist värvi, mis näitab, et Bluetooth on aktiivne.
• vajuta Connect.
• Kui akna olekuribale tekib kiri
<mudelinumber> connected
— vajuta OK
3. Ava "Networking Wizard"
4. PC Studio Networking Wizard abimehe tervitusaken, vajuta "Next"
5. Ühenduse loomine: uue jaoks vali "Create" raadionupp, vajuta "Next"
6. Ühenduse nimi (Connection Name):
Sisesta tekstiväljale oma ühenduse nimi, esialgu (teiste puudumisel) näiteks
EMT Internet
vajuta "Next"
7. Modemi valik:
SAMSUNG Mobile USB Modem Bluetooth Modem
Vajuta "Next"
8. Riik (Country) ja teenusepakkuja (Network Provider):

Antud versioonis Eestit pole, aga riik tuleb ikka valida; seega "[Other]" ja teenusepakkuja on seejärel automaatselt samuti "[Other]".

APN name: internet.emt.ee
Phone number: *99#
See on siis väli sissehelistamisnumbri lisamiseks.
Kasutajanimi ja parool jäävad tühjaks (EMT seaded)
"Advanced" nupp on DNS serverite seadistamiseks. Sinna minema ei pea, kui teenusepakkuja DNS serverite nimesid oma dokumentatsioonis ei täpsustanud. Sellisel juhul on DNS-seaded on automaatsed (AFAIK).
Vajuta "Next"
8.1 Tuleb sisestatud info kohta ülevaade (Summary).
Vajuta "Next"
9. Järgmises aknas on linnuke "Connect to the Internet directly" järel. Et siis kohe ühendumiseks. Vajuta "Finish".

Linnukese võib ära võtta ja ühenduda hiljem, sest peale "Finish"-nupu vajutamist on Samsungi-põhine "EMT Internet" otsetee loodud Windowsi töölauale ning samuti otsetee Windowsi Network Connections kaustas. Viimasele saab ligi ka
Start > Connect To > "EMT Internet" ja edaspidi otsustasin seda kasutada.
10. Ette tuleb võrguabimehe teatis, kus on kirjas, et kui telefoniga ühenduda, siis PC Studio enda ühendus telefoniga katkeb ja selle kaudu andmete ülekanne tuleb vajadusel samuti katkestada. Sama dialoogiaken küsib veel kord, kas kasutaja soovib ühenduda Internetiga (valitud ühendusega).
11. Vastates jah (OK või Yes), tuleb Windowsi enda sissehelistamisaken pealkirjaga
Connect to <sinu mobiilinterneti nimi>
— kus kasutajanime ja parooli väljad jäävad tühjaks. Kui väljad ei ole tühjad, tuleb nad tühjaks teha, sest EMT tavajuhistes ei ole sätestatud, et seal peavad andmed kirjas olema
Erandina peavad kasutajanimi ja parool olema kirjas siis, kui teenusespakkuja juhistes on need kindlalt sätestatud.
• Lisaks on võimalik (tühjad) kasutajanimi ja parool salvestada, kas siis ainult endale ("Me only") või kõigile, kes seda arvutit kasutavad ("Anyone who uses this computer").
• Vajutada tuleb vaid "Dial".
Nii ja põhimõtteliselt peaks ühendus valmis olema ja tegumiriba teavitusalal (kellast vasakule poole jäävad ikoonid) tekib loodus ühenduse kohta oma ikoonike ja teavitus. Tähtis: Kui mobiil-Interneti ühendust rohkem ei kasutata, tuleb sellele ikoonile parema nupuga klikkida ja valida "Disconnect" (see on oluline, et ei tekiks arveid).

Peaks mainima, et telefonis oli sarnane ühendususprofiil juba valmis, seega ma ei tea, kas telefonisisesest seadistusest sõltub ka midagi või mitte.

Tuleb tähele panna, et niisuguse telefoniga ühendus kiire olema ei saa; küll on võimalik oma e-posti kontrollida ja veebis surfata. Lisaks piiratud mahuga ühenduste puhul (väike pakett vms) ei tasu näiteks teha videokõnesid, tõmmata filme ja muusikat (YouTube, Spotify jne), säärased programmid tuleb enne ühendumist kõik välja lülitada.

Eelistatuim on kasutada näiteks Firefox lehitsejat koos NoScript, Flashblock ja võib-olla isegi ka Adblock Plus lisadega. Need kõik peavad olema muul kasutamise ajal "välja treenitud", et vajalikud saidid töötaksid ja mittevajalike reklaamid, skriptid ja Flash-pluginad oleksid vaikimisi blokeeritud.